Fazuľová polievka s rezancami
Moja najobľúbenejšia strukovinová polievka – záhorácka fazuľová so širokými rezancami.
Kombinácia domácich rezancov, aromatickej zápražky, fazule, mrkvy a klobane je výborná a zasýti na dlhé hodiny. Táto polievka je proste NAJ.
Potrebujeme:
- 350 g fazule (v suchom stave – ja som skombinovala bielu a strakatú)
- 200 g mrkvy
- 2 PL oleja
- 2 PL hladkej múky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL údenej mletej papriky
- 1 ČL sladkej mletej papriky
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- cca 3 cm hrubý kúsok klobane @dobrapriroda
- soľ, čierne korenie
Postup:
Fazuľu namočíme do studenej vody na 10-12 hodín. Zlejeme ju, prepláchneme a privedieme k varu. Povaríme ju tri minúty a vodu znova zlejeme (takto sa z väčšej časti zbavíme peny a bude lepšie stráviteľná). Varíme v čistej vode domäkka. Podľa veľkosti a toho aká je fazuľa stará to môže trvať 40 minút až hodinu a pol. Potom pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a varíme ešte 20 minút. Zatiaľ si na panvičke pripravíme zápražku. Na oleji opražíme hladkú múku, pridáme pretlačený cesnak, údenú a sladkú papriku a petržlenovú vňať. Chvíľu restujeme kým sa cesnak a korenie nerozvonia, odstavíme ju od varnej dosky a vmiešame do nej trocha studenej vody, aby sa dala liať. Poriadne ju metličkou rozmiešame s vodou a vlejeme ju do vriacej polievky. Necháme ešte 15 minút prejsť varom a dochutíme soľou, čiernym korením a rozdrobenou klobaňou.
Na rezance si zmiešame 200 g hladkej múky, 100 ml vody, štipku soli a 1 ČL oleja. Ak treba, pridáme ešte trošičku vody a vytvarujeme pevný bochník. Necháme ho polhodinku odstáť. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku cca 2 mm a nakrájame na dlhé, širšie rezance. Varíme 4-5 minút v dobre osolenej vode.