Teriyaki tofu
Dnes mám pre vás recept na veľmi jednoduché teriyaki tofu. Omáčka sa skladá z ingrediencií, ktoré mám tak isto ako tofu doma vždy – sójovej omáčky, agáve sirupu/javorového sirupu, cesnaku, citrónovej šťavy a trochy škrobu. Ak doma máte aj zázvor a ryžový či jablkový ocot, bude tofu ešte o level lepšie.
Potrebujeme:
- 1x biele tofu (180 g)
- 2 PL sójovej omáčky alebo tamari
- 1 PL tekutého sladidla (ja som použila javorový sirup)
- 1/2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru (alebo štipka mletého)
- 1 menší strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1/2 ČL ryžového/jablkového octu
- 1/4 ČL škrobu
- 2 PL vody
Postup
Zmiešame si ingrediencie na omáčku. Tofu nakrájame na plátky či kocky (ja ho režem pozdĺžne na 4 tenké plátky). Utierkou z neho vytlačíme vodu, rozohrejeme panvicu, potrieme ju menším množstvom oleja a pridáme tofu. Tofu musí mať kontakt s horúcou panvicou, preto pridávame naozaj minimálne množstvo oleja. Tofu opekáme z oboch strán kým nespevnie a nebude mať zlatohnedú kôrku. Keď niečo opekáme, smažíme a grilujeme, chrumkavé hnedé časti jedla na seba viažu aj chuť, a to chceme dosiahnuť aj pri tofu.
Keď je tofu hotové, varnú dosku už vypneme a pridáme omáčku. Tofu premiešame s omáčkou aby sa v nej obalilo a okamžite servírujeme. Omáčka priľne k tofu a takto ho ochutí. Ak chceme k tofu vyslovene aj omáčku naviac, zdvojnásobujeme ingrediencie. Uvedené množstvo na tofu iba vytvorí glazúru.
Servírujeme s ryžou a posypeme sezamom a jarnou cibuľkou.