Vegan mazanec

máj 30, 2021 | Pečivo

Vegan mazanec nie je žiadna prplačka a zvládne ho každý. Jemné sladké cesto s hrozienkami v chrumkavom kabátiku. Netreba ani mlieko ani vajíčka, len základné rastlinné ingrediencie a trocha času.

Potrebujeme:⁠

  • 250 ml rastlinného mlieka⁠
  • 20 g čerstvého droždia⁠
  • 500 g hladkej múky⁠
  • 85 g cukru⁠
  • 85 g rastlinného masla
  • štipka soli⁠
  • za 1-2 hrste sušených hrozienok a plátkov mandlí⁠

Postup:⁠

  1. Na kvások si odoberieme 100 ml vlažného mlieka. Rozdrobíme do neho droždie, pridáme lyžicu cukru, za hrsť múky, zamiešame a necháme 15 minút odstáť.⁠
  2. Vo väčšej miske si zmiešame múku, cukor a štipku soli. Pridáme kvások, zvyšok mlieka (150 ml) a mäkké rastlinné maslo. Vypracujeme hladké, nelepivé cesto (môj kuchynský robot bežal asi 5 minút, ručne to bude trvať o čosi viac). Necháme kysnúť na teplom mieste hodinu až hodinu a pol.⁠
  3. Cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti, aby sa nám mazance rýchlejšie upiekli. Ak pridávame mandle a hrozienka, cesto dlaňou trocha roztlačíme do strán, vysypeme naň hrozienka s mandľami a zamiesime ich do cesta. Vypracujeme úhľadný bochník. Rovnako spracujeme aj druhú časť cesta. Mazance premiestnime na plech a necháme podkysnúť ešte 30 minút.⁠
  4. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov program teplovzduch. Mazance potrieme zmesou 1 PL mlieka zmiešanou s 1 PL javorového sirupu, posypeme lupienkami mandlí a pečieme 30-32 minút. Tak ako pri koláčoch by sme aj mazance mali skúsiť špajdľou. Ak vyjde suchá, sú hotové.⁠ Náš vegan mazanec necháme vychladnúť najlepšie na mriežke.