Vegánske linecké koláčiky
Jediný recept na vegan linecké, ktorý potrebujete.
Potrebujeme:
- 300 g hladkej múky
- 200 g rastlinného masla (Alsan, Smetol)
- 100 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej arómy (voliteľné)
+ jemný džem (najlepší je jahodový alebo šípkový)
Postup:
- Múku zmiešame s cukrom, pridáme mäkké maslo, vanilkovú arómu a vypracujeme cesto, ktoré odložíme na hodinu do chladničky. Rúru rozohrejeme na 170 stupňov. Cesto si rozdelíme na 2 časti, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 3mm.
Pri lineckých je hrúbka cesta veľmi dôležitá. Nikto nechce zahryznúť do hrubého cesta, takže pri tomto sa oplatí byť precízny. - Formičkou vykrajujeme tvary (polovicu s otvorom v strede a polovicu bez) a opatrne ich prenesieme pomocou príborového noža na plech. Pečieme 8-9 minút. Aj keď na nich nevidno, že by zmenili farbu, treba ich vybrať. Počas chladnutia mierne stvrdnú.
- Lepíme džemom a necháme najlepšie deň odležať.