Diabolské hrianky
Pálivá a zdravá zmes, ktorú si zamilujete. Šošovica ako základ, k tomu kápia a biela paprika s cibuľou a cesnakom opražené s údenou paprikou a samozrejme feferónky. Vzniklo z toho snáď pol kila zmesi a všetko sme to zjedli na raňajky, také dobré to bolo.
Potrebujeme:
2 PL oleja
1 väčšiu kápiu (120 g)
1 bielu papriku (60 g)
1 menšiu fialovú cibuľu (70 g)
2 strúčiky cesnaku
1 ČL údenej papriky
250 g uvarenej/konzervovanej šošovice
5 až 7 kúskov sterilizovaných pálivých feferónov
3-4 PL kečupu (ak máte pálivý ako my, tak super)
1 PL sójovej omáčky
čierne korenie, soľ
Postup:
Kápiu, papriku a cibuľu si nakrájame na pásiky a hodíme na horúci olej. Miešame a restujeme asi 5 minút. Ak sa nám zelenina trocha viac opečie, je to vítané, takže ju môžeme chvíľku nechať aj bez miešania. Potom pridáme pretlačený cesnak a údenú papriku, mierne znížime teplotu a restujeme ďalších 5 minút. Hotovú zmes pridáme k šošovici. Z feferónov odstránime stopku a vytlačíme z nich semienka, nakrájame ich na pásiky a pridáme k zmesi spolu s kečupom a sójovkou. Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom. Ak chceme tak dohladka, no ja preferujem tu a tam nejaký kúsok papriky či cibule, takže som sa s tým veľmi nepárala. Zmes ochutnáme, dosolíme, okoreníme a prípadne pridáme viac feferónov podľa preferovanej pikantnosti. Ja som pridala 6 a páli to tak akurát príjemne.