Domáci trdelník

apr 4, 2022 | Koláče a dezerty, Pečivo

Zo všetkých stánkových dobrôt na celom svete mám najradšej trdelník. Vegánsky sa však nedá zohnať (aspoň o tom neviem) a preto som vytvorila tento jednoduchý recept, aby sme si ho mohli upiecť cruelty-free a doma. Je to jednoduchšie, než sa zdá.

trdelník

Potrebujeme:⁠

 

Cesto:

15 g čerstvého droždia
180 ml rastlinného mlieka
2 PL cukru
50 g rastlinného masla (v kocke – Naturli, Rama…)
300 g hladkej múky
štipku soli
2 ČL rumu (voliteľné)

Posýka:

cca 50 ml nálevu z cíceru (odporúčam Giana, z Bonduelle napríklad nedostanete takmer žiaden nálev)

120 g vlašských orechov
70 g cukru
1 ČL škorice

 

 

 

 

Postup:

 

Najprv si pripravíme kvások. Zmiešame droždie s vlažným/jemne teplým mliekom a pridáme 1 lyžicu cukru a štipku múky. Necháme odstáť 10 minút na teplom mieste. V miske zmiešame múku, druhú lyžicu cukru a štipku soli. Pridáme kvások, mäkké maslo (to treba vyberať vždy vopred) a rum. Vypracujeme hladké cesto. Prekryjeme potravinárskou fóliou a utierkou necháme kysnúť hodinu až hodinu a pol na teplom mieste.

Zatiaľ si pripravíme z plechoviek valčeky, na ktoré budeme natáčať pruhy cesta. Tri pollitrové plechovky od piva obalíme do alobalu. Presvedčíme sa, že vedia stáť – ak padajú, treba na strane na ktorej stoja odstrániť alebo potlačiť kúsok alobalu, aby bol povrch rovný. Budú totiž stáť na plechu počas pečenia.

Pripravíme si posýpku. Odporúčam 90 g orechov namlieť a 30 g orechov nasekať na drobné kúsky. Pri cukre odporúčam polovicu zameniť za práškový – lepšie sa nalepí na cesto. Taktiež je možnosť pridať menej cukru a pred podávaním trdelník pocukrovať. Orechy, cukor a škoricu zmiešame a máme hotovo.

Keď cesto vykysne, premiestnime ho na pomúčenú plochu a vypracujeme úhľadný bochník, ktorý rozvaľkáme na 45x25cm. Z dlhej strany nakrájame cesto na pásiky široké približne 2 cm. Plechovky v alobale veľmi jemne potrieme olejom. Vezmeme si prúžok cesta a obtáčame ho okolo plechovky tak, aby sa cesto vždy jemne prekrylo s horným, už položeným pásom cesta. To je veľmi dôležité, aby trdelník držal. Vždy, keď pridávame nový pás cesta, jeho začiatok poriadne pripevníme o koniec už položeného pásu cesta. Takto pokračujeme, kým neobalíme všetky plechovky. Potom každú plechovku s cestom povaľkáme medzi rukami a pracovnou plochou, nech je povrch trdelníka rovnomerný a pásy sa spoja.

Rúru dáme rozohriať na 180 stupňov. Nálev z cíceru vyšľaháme na sneh. Nemusí byť úplne pevný, ale keď doň vložíte prst, nemal by stekať, pretože bude držať našu posýpku. Trdelník potrieme v tenkej vrstve snehom a ihneď ho poriadne vyváľame v posýpke. Na miesto kde sa neprilepila posýpka pridáme ešte trocha snehu a miesto hneď obsypeme posýpkou. Takto pripravíme všetky trdelníky a necháme ich chvíľu stáť, kým sa rúra nevyhreje.

Mriežku v rúre dáme na spodnú priečku, na ktorú položíme plech. Trdelníky položíme nastojato na plech a pečieme 25-28 minút kým nezozlatnú.

Jeden som skúšala piecť naležato. Je to OK, len nebude mať taký pekný okrúhly tvar a jedna strana sa viac prepečie. Po upečení ich necháme aspoň 5 minút vychladnúť. Pre stiahnutie trdelníka z plechovky bude pravdepodobne potrebné nalomiť hornú časť cesta, pretože plechovky mávajú vrchnú časť užšiu ako zvyšok. Potom trdelník bude ľahké zošuchnúť z plechovky.

Najlepší je ešte čerstvý a teplý, no chutil nám aj na druhý deň krátko zohriaty v rúre.