Kari ryža s arašidovým maslom

feb 9, 2021 | Hlavné jedlá

Krémová kari ryža s poriadnou dávkou arašidového masla, zeleninou a tofu. Neskutočne dobré a jednoduché jedlo hotové do 20 minút. Také sú najlepšie.⁠

Potrebujeme:⁠

  • 1 biele tofu⁠
  • 1 malú cibuľu⁠
  • 1/2 ČL mletej sladkej papriky⁠
  • 1/2 ČL mletej kurkumy⁠
  • štipku koriandra ⁠
  • 1 mrkvu⁠
  • 2 hrste zelenej fazuľky⁠
  • 100 g guľatozrnnej ryže⁠
  • 500 ml zeleninového vývaru/vody⁠
  • 3 PL arašidového masla⁠
  • 1 PL sójovej omáčky⁠
  • hrsť arašidov⁠
  • citrónová šťava, soľ, čierne korenie, chilli vločky⁠

Postup:⁠

Tofu si nakrájame na kocky a opražíme na oleji dozlatista. Môžeme pridať aj trocha sójovej omáčky a agáve sirupu, bude chutnejšie. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a koreniny a chvíľu restujeme. Pridáme mrkvu nakrájanú na tenké plátky a zelenú fazuľku (hodí sa aj brokolica, paprika, hrášok…). Všetko spoločne premiešame, pridáme aj prepláchnutú ryžu, zalejeme vývarom. Na začiatok postačí 400 ml. Zvyšok si necháme poruke a prilejeme podľa potreby. Ryžu podchvíľou miešame a dolievame vývar ako pri talianskom rizote. Ryža by mala byť uvarená za 12-15 minút. Arašidové maslo si premiešame so sójovou omáčkou a zriedime trochou vody, aby sa dalo liať. Primiešame ho do ryže spolu s hrsťou nasekaných arašidov. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením a prípadne aj chilli vločkami.⁠