Kari ryža s arašidovým maslom
Krémová kari ryža s poriadnou dávkou arašidového masla, zeleninou a tofu. Neskutočne dobré a jednoduché jedlo hotové do 20 minút. Také sú najlepšie.
Potrebujeme:
- 1 biele tofu
- 1 malú cibuľu
- 1/2 ČL mletej sladkej papriky
- 1/2 ČL mletej kurkumy
- štipku koriandra
- 1 mrkvu
- 2 hrste zelenej fazuľky
- 100 g guľatozrnnej ryže
- 500 ml zeleninového vývaru/vody
- 3 PL arašidového masla
- 1 PL sójovej omáčky
- hrsť arašidov
- citrónová šťava, soľ, čierne korenie, chilli vločky
Postup:
Tofu si nakrájame na kocky a opražíme na oleji dozlatista. Môžeme pridať aj trocha sójovej omáčky a agáve sirupu, bude chutnejšie. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a koreniny a chvíľu restujeme. Pridáme mrkvu nakrájanú na tenké plátky a zelenú fazuľku (hodí sa aj brokolica, paprika, hrášok…). Všetko spoločne premiešame, pridáme aj prepláchnutú ryžu, zalejeme vývarom. Na začiatok postačí 400 ml. Zvyšok si necháme poruke a prilejeme podľa potreby. Ryžu podchvíľou miešame a dolievame vývar ako pri talianskom rizote. Ryža by mala byť uvarená za 12-15 minút. Arašidové maslo si premiešame so sójovou omáčkou a zriedime trochou vody, aby sa dalo liať. Primiešame ho do ryže spolu s hrsťou nasekaných arašidov. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou, čiernym korením a prípadne aj chilli vločkami.