Moje obľúbené jedlá
Keby som sa cudzích ľudí mala pýtať jednu jedinú otázku, určite by som sa ich pýtala aké je ich obľúbené jedlo. Rada sa dozvedám kto má čo rád a ako pripravené a s akou prílohou a prečo. Som asi ozaj taký jedlový človek, hm.
Verím, že ľudí ktorí si radi prečítajú o niekoho obľúbených pochúťkach či kombináciách je určite viac. Prajem príjemné čítanie.
Ľudia vedia občas zhrnúť svoje preferencie tým, že povedia, že majú napríklad radi taliansku kuchyňu. Ja nič také povedať neviem, takže to tu rozpíšem. Začnem comfort foods, čiže jedlami, ktoré mi zlepšia náladu, zahrejú bruško a prinesú akúsi vnútornú pohodu, keď som chorá, cítim sa pod psa alebo je vonku zima.
Chlieb. Milujem domáci kváskový alebo zemiakový chlebík z prefermentu. Ešte teplý s maslom a soľou. Alebo s maslom a zrelými paradajkami. Dá sa povedať, že domáci chlieb je zároveň moje obľúbené jedlo. Nejem ho až tak veľa, ale keď už, tak si ho maximálne užívam, ako si niektorí ľudia užívajú delikatesy v reštaurácií. Tuto vôbec nespadá kúpený chlieb. Musí byť domáci. Pri chlebe je znateľné na chuti koľko času a trpezlivosti ste do neho vložili. Príprava mojich chlebíkov sa začína aspoň deň vopred a majú neuveriteľnú chuť, ktorú ani neviem opísať.
Prívarky a husté polievky. Teplé strukovinové prívarky a polievky ako guláš super zasýtia a zahrejú. Neobsahujú žiadne exotické chute, ktorým sa maximálne vyhýbam, keď som napríklad chorá. Milujem ich so sójovými párkami a fašírkami. Najlepšie sú, keď je vonku zima.
Udon s omáčkou z arašidového masla, tofu a zeleninou. Toto je moje top jedlo, keď chcem na večeru niečo rýchle a výborné. Milujem arašidové maslo v kombinácií s trochou rastlinnej smotany, limetkovej šťavy a tamari. K tomu hrubé udon rezance, opražené tofu a zelenina ako napríklad stružlinky mrkvy či parená brokolica. To celé ešte posypem drvenými arašidmi a jarnou cibuľkou. Až sa mi slinky zbiehajú keď to píšem.
Hummus. Krémový hummus namazaný na chlebovej placke a k tomu šalát a pečená či čerstvá zelenina, to mi znie tak, že až musím ísť otvoriť konzervu cíceru.
Obyčajná varená kukurica so soľou je niečo veľmi jednoduché, no musím ju spomenúť. Veľká škoda, že je v sezóne tak krátko, lebo ju fakt zbožňujem.
Punčový koláč. Ten milujem už odmalička. Trocha trvalo, kým som spravila vegánsky punčový koláč a našťastie tam nie je žiaden rozdiel v porovnaní s originálom.
Perník a medovníky. Či už v podobe nadýchaného koláča alebo vianočných medovníkov, perníkové korenie nielen rozvonia celý byt a prinesie špeciálnu atmosféru, ale aj poteší chuťové poháriky. Do perníka pridávam aj oriešky a hrozienka a patrí medzi moje najobľúbenejšie koláče vôbec. Pečiem ho, keď si chcem skrášliť víkend. Medovníky upečiem kľudne aj v auguste, ak mám na ne chuť.
Zemiakový šalát. Pre mňa dôvod, prečo sa tešiť na Vianoce. Viem zjesť fakt veľké množstvá až sa neviem pohnúť. Kvalitná vegánska majonéza je základ.
Langoše. Nie práve najzdravšie, ale raz za pár týždňov nezabije. Potieram ich roztlačeným cesnakom, pridávam kečup a rastlinný syr. Mňamka.
Segedín, kapustnica a vlastne hocičo z kyslej kapusty. Milujem kyslú chuť.
Nemôžem nespomenúť ešte batátové hranolky. Pečiem ich so soľou a škoricou a jem ich s vegan mayo zmiešanou s trochou kečupu. Nebo.
Kto je hladný?