Pastel de Nata (vegan)

jún 19, 2022 | Koláče a dezerty

Drobné portugalské koláčiky ku káve. Zveganizované.

pastel de nata

Potrebujeme:⁠

 

1 plát lístkového cesta

300 ml sójového mlieka
25 g Zlatého klasu
180 g hodvábneho tofu
1/2 PL vanilkovej pasty (alternatívne štipka kvalitnej sušenej vanilky či 1 ČL vanilkovej esencie)
45 g cukru
veľmi malá štipka čiernej soli

 

 

 

 

Postup:

Zlatý klas rozmiešame v 100 ml mlieka. Zvyšných 200 ml mlieka privedieme k varu, pridáme Zlatý klas rozmiešaný v mlieku a miešame. Varíme 2-3 minútky, kým nevznikne hustý krém. Do krému pridáme hodvábne tofu, cukor a vanilku a pre trocha vajíčkovej arómy môžeme pridať veľmi drobnú štipku čiernej soli. Zmes poriadne prejdeme tyčovým mixérom. Necháme vychladnúť.

Zatiaľ si rozvinieme plát lístkového cesta a vyberieme si formu na muffiny. Ja som mala formu na také menšie muffiny/mini cheesecakes, z ktorej mi vyšlo 12 koláčikov. Pravidlo je vykrojiť z lístkového cesta tak veľký kruh, aby po vložení kruhu do formičky trčali kraje cesta nad okraj formičky, aby sa náplň počas pečenia nevyliala. V mojom prípade išlo o kruh s priemerom 9 cm.

Keď máme kruhy cesta natlačené vo formičkách, dáme plech s cestom do chladničky, kým sa vyhreje rúra na 200 stupňov. Keď je rúra pripravená, plníme košíčky cesta náplňou približne do 80% a určite nie viac. Náplň bude počas pečenia trocha bublať a nechceme, aby sa vylievala. Koláčiky pečieme 20 minút. Ku koncu pečenia môžeme dať koláčiky na 1-2 minúty pod horný ohrev, aby na nich vznikli charakteristické hnedé fľaky, ale vtedy už od rúry neodchádzame a sledujeme ich.

Po upečení necháme koláčiky ešte 30 minút odstáť. Môžeme ich ešte posypať škoricou alebo práškovým cukrom.