Pečené tofu so slivkovou omáčkou

mar 9, 2023 | Hlavné jedlá

Slivky sú moja veľká láska a v spojení s údenými a slanými chuťami by ich mal vyskúšať každý.

tofu so slivkovou omackou

Potrebujeme:⁠

 

Pečené tofu:

2 balenia údeného tofu
2 ČL oleja
4 ČL sójovej omáčky
1 ČL javorového sirupu
1/2 ČL mletej údenej papriky
2 ČL vody

Slivková omáčka:

1 PL masla
1 ČL hladkej múky
100 ml vody
4 kopcovité PL slivkového lekváru
3-4 sušené slivky nakrájané nadrobno
štipka škorice
na dochutenie soľ/citrónová šťava/javorový sirup

 

Postup:

Rúru si dáme vyhriať na 200 stupňov. Tofu prerežeme pozdĺžne a zvrchu do neho spravíme jemné zárezy. Zmiešame ingrediencie na marinádu a natrieme ju na kúsky tofu z oboch strán. Pečieme 25-30 minút.

Na menšej panvici si rozpustíme maslo. Pridáme múku a poriadne ju rozmiešame, aby sme v omáčke nemali hrudky. Miešajúc necháme opiecť do jemne hnedej zápražky. Pridáme vodu, lekvár, sušené slivky nakrájané na kúsky. Premiešame a necháme 3 minúty bublať. Pridala som aj štipku škorice pre zaujímavejší rozmer, no je to voliteľné.

Keďže nie každý slivkový lekvár chutí rovnako, podľa chuti pridáme soľ, citrónovú šťavu či javorový sirup v malom množstve. Omáčka by mala chutiť kyslo a sladko, nemá byť slaná, takže so soľou len veľmi opatrne.

Podávame so zemiakovou kašou.