Pečené tofu so slivkovou omáčkou
Slivky sú moja veľká láska a v spojení s údenými a slanými chuťami by ich mal vyskúšať každý.
Potrebujeme:
Pečené tofu:
2 balenia údeného tofu
2 ČL oleja
4 ČL sójovej omáčky
1 ČL javorového sirupu
1/2 ČL mletej údenej papriky
2 ČL vody
Slivková omáčka:
1 PL masla
1 ČL hladkej múky
100 ml vody
4 kopcovité PL slivkového lekváru
3-4 sušené slivky nakrájané nadrobno
štipka škorice
na dochutenie soľ/citrónová šťava/javorový sirup
Postup:
Rúru si dáme vyhriať na 200 stupňov. Tofu prerežeme pozdĺžne a zvrchu do neho spravíme jemné zárezy. Zmiešame ingrediencie na marinádu a natrieme ju na kúsky tofu z oboch strán. Pečieme 25-30 minút.
Na menšej panvici si rozpustíme maslo. Pridáme múku a poriadne ju rozmiešame, aby sme v omáčke nemali hrudky. Miešajúc necháme opiecť do jemne hnedej zápražky. Pridáme vodu, lekvár, sušené slivky nakrájané na kúsky. Premiešame a necháme 3 minúty bublať. Pridala som aj štipku škorice pre zaujímavejší rozmer, no je to voliteľné.
Keďže nie každý slivkový lekvár chutí rovnako, podľa chuti pridáme soľ, citrónovú šťavu či javorový sirup v malom množstve. Omáčka by mala chutiť kyslo a sladko, nemá byť slaná, takže so soľou len veľmi opatrne.
Podávame so zemiakovou kašou.