Pudingový kringel s hrozienkami
Dnes sa s vami delím o recept na jemnučký kringel s lahodným vanilkovým krémom a hrozienkami v rume. Možno pôsobí náročne na prípravu, no opak je pravdou. Okrem toho sa dá pekne ozdobiť a darovať.
Potrebujeme:
10 g čerstvého droždia
150 ml rastlinného mlieka
1 PL cukru
300 g hladkej múky
štipku soli
2 PL oleja
370 ml sójového vanilkového mlieka
1 balenie vanilkového pudingu
1 vanilkový cukor (12 g)
50 g masla typu Alsan
90 g hrozienok
40 ml rumu
Hrozienka zalejeme rumom.
Do mierne teplého mlieka namrvíme droždie, pridáme cukor, štipku múky, zamiešame a necháme odstáť. Aktivovaný kvások pridáme k múke v ktorej sme rozmiešali soľ, pridáme olej a spracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť hodinu v teple.
Z 370 ml vanilkového mlieka odoberieme 100 ml, v ktorom rozmiešame puding. Zvyšok privedieme k varu. Pridáme mlieko s pudingovým práškom a cukor a za neustáleho miešania uvaríme hustý puding. Do stále teplého pudingu primiešame maslo. Miešame, kým nie je úplne rozpustené a vstrebané do pudingu. Hotový krém necháme úplne vychladnúť.
Rúru dáme rozohriať na 180 stupňov. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenučko, aby nám vznikol obdĺžník cca 50×40 cm. Na celú plochu nanesieme studený puding ktorý sme ešte prešli metličkou, aby zjemnel. Vrstvu pudingu posypeme hrozienkami. Z dlhšej strany obdĺžnika cesto zrolujeme. Zrolované cesto pozdĺžne prekrojíme na polovicu, aby nám vznikli 2 pramene cesta. Teraz odporúčam kusy cesta preniesť na plech, na ktorom ho budeme piecť. Z prameňov cesta vytvoríme jednoduchý vrkoč, ktorý stočíme do kruhu (do venčeka). Konce k sebe jemne pritlačíme. Kringel potrieme rastlinným mliekom a pečieme 30 minút dozlatista.