Pudingový kringel s hrozienkami

jan 8, 2022 | Koláče a dezerty

Dnes sa s vami delím o recept na jemnučký kringel s lahodným vanilkovým krémom a hrozienkami v rume.⁠ Možno pôsobí náročne na prípravu, no opak je pravdou. Okrem toho sa dá pekne ozdobiť a darovať.

Potrebujeme:⁠

10 g čerstvého droždia⁠
150 ml rastlinného mlieka⁠
1 PL cukru⁠
300 g hladkej múky⁠
štipku soli⁠
2 PL oleja⁠

370 ml sójového vanilkového mlieka⁠
1 balenie vanilkového pudingu⁠
1 vanilkový cukor (12 g)
50 g masla typu Alsan⁠
90 g hrozienok⁠
40 ml rumu⁠

Hrozienka zalejeme rumom.

Do mierne teplého mlieka namrvíme droždie, pridáme cukor, štipku múky, zamiešame a necháme odstáť. Aktivovaný kvások pridáme k múke v ktorej sme rozmiešali soľ, pridáme olej a spracujeme hladké cesto. Necháme kysnúť hodinu v teple.

Z 370 ml vanilkového mlieka odoberieme 100 ml, v ktorom rozmiešame puding. Zvyšok privedieme k varu. Pridáme mlieko s pudingovým práškom a cukor a za neustáleho miešania uvaríme hustý puding. Do stále teplého pudingu primiešame maslo. Miešame, kým nie je úplne rozpustené a vstrebané do pudingu. Hotový krém necháme úplne vychladnúť.

Rúru dáme rozohriať na 180 stupňov. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenučko, aby nám vznikol obdĺžník cca 50×40 cm. Na celú plochu nanesieme studený puding ktorý sme ešte prešli metličkou, aby zjemnel. Vrstvu pudingu posypeme hrozienkami. Z dlhšej strany obdĺžnika cesto zrolujeme. Zrolované cesto pozdĺžne prekrojíme na polovicu, aby nám vznikli 2 pramene cesta. Teraz odporúčam kusy cesta preniesť na plech, na ktorom ho budeme piecť. Z prameňov cesta vytvoríme jednoduchý vrkoč, ktorý stočíme do kruhu (do venčeka). Konce k sebe jemne pritlačíme. Kringel potrieme rastlinným mliekom a pečieme 30 minút dozlatista.