Batátovo-fazuľový guláš

jún 5, 2021 | Hlavné jedlá

Vegan guláš, no taký exotickejší. Zmes batátov a červenej fazule so špenátom v paradajkovej omáčke, prevoňaná mletým koriandrom, kurkumou, rascou a štipkou škorice. K tomu ryža a trocha limetkovej štavy a mňam. Dlho som premýšľala ako tento recept nazvať. V angličtine by to bola asi akási stew, ale toto je slovenský blog a mne sa toto jedlo podobá na taký guláš. Keby ho robili vegáni. V nejakej exotickej krajine.

Potrebujeme:⁠

 

  • 1 stredne veľkú cibuľu⁠
  • 1 ČL mletého koriandru⁠
  • 1/2 ČL kurkumy⁠
  • po štipke sladkej papriky, drvenej rasce a škorice⁠
  • 1 väčší batát (cca 400 g)⁠
  • 1 konzervu červenej fazule (230 g fazule)⁠
  • 1 konzerva krájaných paradajok ⁠
  • 400 ml vody/zeleninového vývaru⁠
  • 3 hrste čerstvého špenátu⁠
    soľ, chilli vločky, limetková šťava na dochutenie⁠
 

Postup:⁠

  1. Na oleji opražíme cibuľu, pridáme všetko korenie a necháme ho rozvoňať.
  2. Pridáme očistený batát nakrájaný na menšie kocky a chvíľu restujeme. Jemne osolíme, pridáme fazuľu a zalejeme krájanými paradajkami a vodou.
  3. Za občasného miešania varíme 25-30 minút.
  4. Ku koncu primiešame čerstvý špenát, dochutíme soľou, chilli vločkami a limetkovou štavou.⁠ Náš vegan guláš je hotový.