Vegan škvarková nátierka
Táto vegan nátierka je delikatesa, pochúťka, pohladenie na duši. Z opraženého údeného tofu a cibuľky. Aj cícer do nej skryjeme. Nezabudnite si k nej naservírovať aj kyslú uhorku alebo zaváranú kápiu. Mňam.
Potrebujeme:
- 2 PL olivového oleja
- 1 veľkú cibuľu (100 g)
- 1 údené tofu (180 g)
- 1/2 ČL údenej papriky
- 100 g cíceru (uvarený/konzervovaný)
- 2 ČL horčice
- 1 ČL sójovej omáčky
- 3-4 PL vody
Postup:
- Začneme škvarkami. Cibuľu a polovicu tofu si nakrájame na drobné kocky a hodíme na horúci olej. Premiešame, teplotu znížime (u mňa stupeň 6/10) a za iba občasného premiešania necháme smažiť 15-20 minút. Každý kúsoček musí byť v kontakte s teplou panvicou, takže je lepšie použiť panvicu s väčšou plochou. Premiešame iba raz za pár minút, nech sa cibuľa a tofu usmaží zo strán do zlatohnedej farby. Do ešte teplej zmesi primiešame mletú údenú papriku. Už nesmažíme.
- Do food processora pridáme prepláchnutý cícer, druhú polovicu tofu a horčicu. Pridáme na začiatok aj 2-3 PL vody a rozmixujeme dohladka. Pridáme väčšiu polovicu škvariek a mixujeme ďalej. Ak ste ako ja a chcete mať v nátierke celé kusy škvariek, zvyšok škvariek už iba primiešajte.
- Ochutíme sójovkou či soľou. Ak chceme nátierku jemnejšiu, primiešame ešte 1-2 PL vody. Vodu môžete sčasti nahradiť olejom pre klasickejší ráz (originál škvarková je pochopiteľne celkom mastná). Tadá, naša vegan škvarková nátierka je hotová.