Vegan zemiakový prívarok a fašírky

jún 5, 2021 | Hlavné jedlá

Vegan zemiakový prívarok je láska.Celkovo prívarky máme veľmi radi. Najradšej máme šošovicový, zemiakový a prívarok z bielej fazule. ⁠Zemiakový je veľmi rýchlo hotový a skvelo sa k nemu hodia strukovinové fašírky. S týmito fašírkami sa super pracuje, nerozpadávajú sa a nie sú potrebné žiadne fancy ingrediencie. No a samozrejme sú veľmi chutné. Šošovica poriadne zasýti, je lacná, zdravá, no proste úplná vychytávka. Vo vegánskej špajzi nesmie chýbať. 

Na zemiakový prívarok potrebujeme:⁠

  • 600 g zemiakov⁠
  • 1 bobkový list⁠
  • 200 ml rastlinnej smotany⁠
  • 1/2 ČL mletej sladkej papriky⁠
  • 1 PL hladkej múky⁠
  • 2-3 PL jablkového octu alebo citrónovej štavy⁠
  • soľ⁠

Na šošovicové fašírky potrebujeme:⁠

  • 100 g šošovice⁠
  • 50 g ovsených vločiek⁠
  • 50 g nastrúhanej mrkvy⁠
  • 50 g slnečnicových semienok⁠
  • 1 ČL majoránu ⁠
  • 1 ČL soli⁠
  • 1/2 ČL mletej sladkej papriky⁠
  • 1/4 ČL drvenej rasce⁠

Takto si pripravíme vegan zemiakový prívarok:

 

  1. ⁠Zemiaky nakrájame na menšie kocky a uvaríme ich v osolenej vode domäkka spolu s bobkovým listom. Zlejeme z nich vodu tak, aby nám v hrnci ostalo približne toľko vody, že ledva pokrýva zemiaky.
  2. V pohári si poriadne rozmiešame rastlinnú smotanu s múkou a sladkou paprikou a vlejeme ju k zemiakom.
  3. Ochutíme octom a soľou a necháme ešte pár minút prejsť varom, nech sa prívarok zredukuje. Ja časť zemiakov zvyknem ešte roztlačiť vidličkou. ⁠

Fašírky pripravíme takto:

  1. Šošovicu si uvaríme domäkka a necháme poriadne odkvapkať. Potom ju spoločne so všetkými ostatnými ingredienciami rozmixujeme na tvárnu hmotu. Nemala by byť úplne hladká.
  2. Rukami tvarujeme fašírky a vyprážame ich na tenkej vrstve oleja. ⁠