Vegan zemiakový prívarok a fašírky
Vegan zemiakový prívarok je láska.Celkovo prívarky máme veľmi radi. Najradšej máme šošovicový, zemiakový a prívarok z bielej fazule. Zemiakový je veľmi rýchlo hotový a skvelo sa k nemu hodia strukovinové fašírky. S týmito fašírkami sa super pracuje, nerozpadávajú sa a nie sú potrebné žiadne fancy ingrediencie. No a samozrejme sú veľmi chutné. Šošovica poriadne zasýti, je lacná, zdravá, no proste úplná vychytávka. Vo vegánskej špajzi nesmie chýbať.
Na zemiakový prívarok potrebujeme:
- 600 g zemiakov
- 1 bobkový list
- 200 ml rastlinnej smotany
- 1/2 ČL mletej sladkej papriky
- 1 PL hladkej múky
- 2-3 PL jablkového octu alebo citrónovej štavy
- soľ
Na šošovicové fašírky potrebujeme:
- 100 g šošovice
- 50 g ovsených vločiek
- 50 g nastrúhanej mrkvy
- 50 g slnečnicových semienok
- 1 ČL majoránu
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletej sladkej papriky
- 1/4 ČL drvenej rasce
Takto si pripravíme vegan zemiakový prívarok:
- Zemiaky nakrájame na menšie kocky a uvaríme ich v osolenej vode domäkka spolu s bobkovým listom. Zlejeme z nich vodu tak, aby nám v hrnci ostalo približne toľko vody, že ledva pokrýva zemiaky.
- V pohári si poriadne rozmiešame rastlinnú smotanu s múkou a sladkou paprikou a vlejeme ju k zemiakom.
- Ochutíme octom a soľou a necháme ešte pár minút prejsť varom, nech sa prívarok zredukuje. Ja časť zemiakov zvyknem ešte roztlačiť vidličkou.
Fašírky pripravíme takto:
- Šošovicu si uvaríme domäkka a necháme poriadne odkvapkať. Potom ju spoločne so všetkými ostatnými ingredienciami rozmixujeme na tvárnu hmotu. Nemala by byť úplne hladká.
- Rukami tvarujeme fašírky a vyprážame ich na tenkej vrstve oleja.