Vianočná vegánska kapustnica

dec 19, 2021 | Polievky

Vianočná polievková hviezda – kapustnica. Vo vegánskom šate. Tak ako sme ju vždy robievali doma – kyslá, bez zemiakov, s cesnakom a sušenými hubami. Aj vegánska klobáska sa nájde, ak ju tam chcete. ⁠

Potrebujeme:⁠

1 PL oleja⁠
1 stredne veľká cibuľa⁠
4 strúčiky cesnaku⁠
pár guličiek nového korenia⁠
bobkový list⁠
2 ČL mletej údenej papriky⁠
1 ČL sladkej mletej papriky⁠
700 g kyslej kapusty⁠
25 g sušených húb⁠
2 L vody⁠

Postup:

Sušené huby v miske zalejeme vriacou vodou nech zmäknú. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nové korenie, údenú a sladkú papriku a chvíľu restujeme na nižšej teplote, kým sa korenie nerozvonia. Pridáme strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky a ešte chvíľu restujeme. V prípade potreby všetko podlejeme troškou vody. Na obale v ktorom je kapusta spravíme menší otvor a šťavu vlejeme do hrnčeka. Kapustu nakrájame na menšie kúsky a šupneme ju do hrnca aj so šťavou a vodou. Pridáme huby aj s vodou, v ktorej zmäkli. Všetko spolu premiešame a privedieme k varu. Varíme približne 30 minút.⁠

Vegánsku klobásku nakrájanú na kolieska odporúčam pridať až do odstavenej polievky, nech sa iba trocha prehreje.