Vianočná vegánska kapustnica
Vianočná polievková hviezda – kapustnica. Vo vegánskom šate. Tak ako sme ju vždy robievali doma – kyslá, bez zemiakov, s cesnakom a sušenými hubami. Aj vegánska klobáska sa nájde, ak ju tam chcete.
Potrebujeme:
1 PL oleja
1 stredne veľká cibuľa
4 strúčiky cesnaku
pár guličiek nového korenia
bobkový list
2 ČL mletej údenej papriky
1 ČL sladkej mletej papriky
700 g kyslej kapusty
25 g sušených húb
2 L vody
Postup:
Sušené huby v miske zalejeme vriacou vodou nech zmäknú. Na oleji si osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nové korenie, údenú a sladkú papriku a chvíľu restujeme na nižšej teplote, kým sa korenie nerozvonia. Pridáme strúčiky cesnaku nakrájané na tenké plátky a ešte chvíľu restujeme. V prípade potreby všetko podlejeme troškou vody. Na obale v ktorom je kapusta spravíme menší otvor a šťavu vlejeme do hrnčeka. Kapustu nakrájame na menšie kúsky a šupneme ju do hrnca aj so šťavou a vodou. Pridáme huby aj s vodou, v ktorej zmäkli. Všetko spolu premiešame a privedieme k varu. Varíme približne 30 minút.
Vegánsku klobásku nakrájanú na kolieska odporúčam pridať až do odstavenej polievky, nech sa iba trocha prehreje.